woensdag, maart 10, 2004

Elektrootsjeef!

De tsjeven gaan zich ook eens met e-gov bemoeien, alsof het nog niet genoeg is dat we tegenwoordig e-gov aan e-mama's overlaten!
Op internetjournalistiek.be vond ik dat Roel Deseyn, zelfuitgeroepen e-gov-specialist, enkele richtlijnen heeft bijeengebracht. Een hoop pure crap van iemand die er - zoals gewoonlijk - niets van snapt. Een greep uit zijn ideeën:

Investeren is e-gov is essentieel voor de vooruitgang en het imago van België
Dikke zever: e-gov is vooral goed voor consulting-zakkenvullers momenteel.

CD&V plaats in zijn nota de gemeentelijke website centraal.
Nog idioter. Het is veel beter om één e-govportaal te maken voor gans het land, waarin alle toepassingen geïntegreerd zitten en waarin de mensen makkelijk hun weg vinden. CD&V prefereert liever allemaal verschillende sites, iets wat onmogelijk te stroomlijnen valt. Gemeentelijke websites moeten een plaats krijgen (althans wat e-gov betreft) in een federale of gemeenschapssite?. Of wil de CD&V de lokale internetbedrijfjes wat steunen?

Uitbouwen van front-office toepassingen, zoals een zoekfunctie.
Een zoekfunctie schrijf ik op een half uur, geavanceerdere versies pul je zo van het net. Stop met onwetende mensen wijs te maken dat het allemaal zo moeilijk is.

De ambtenaren betrekken in het e-gov project. CD&V pleit voor een cel e-gov op alle ministeries en geen overkoepelend FOD e-gov zoals vandaag.
Onze FOD hééft een eigen dienst ICT en ik zou niets liever hebben dan dat FEDICT ons opslorpt zodat er eindelijk een globaal IT-plan is. Fragmentatie leidt tot gebrek aan visie, communicatieproblemen en belachelijke profileringsdrang. En dingen als KBO.

E-gov via verschillende kanalen aanbieden: internet, televisie, telefoon, etc.
We zouden beter eerst proberen iets via het internet te proberen i.p.v. moeilijk te willen doen. Keep it stupid and simple is een gouden regel, ook hier.

Denken op lange termijn en de mentaliteit naar de e-govtoepassingen kneden.
IT moet ten dienste staan van de administratie, niet omgekeerd!

Volgens Deseyn strookt de elektronische identiteitskaart bijvoorbeeld niet met de plannen van de Europese Unie.
Die identiteitskaart zal ons leven een stuk eenvoudiger maken! Het feit dat Europa in deze wacht trager gaat dan België mag ons niet weerhouden de kaart te implementeren, op voorwaarde dat er voldoende toepassingen voor zijn!