donderdag, juli 08, 2004

Fahrenheit 9/11

Gisteren zijn we naar de Eldorado in Brussel getrokken om Moore's bekroonde documentaire te gaan kijken.
Het is een typische Moore film geworden. Net als in "Bowling for Columbine" worden we overstelpt met informatie en met slimme en soms leuke montages. En vooral dat laatste blijken de critici als "anti-Moore-argument" te gebruiken: hij zou gewoon alles slim monteren. Dat is natuurlijk onzin. De feiten zijn er, en de montage is gewoon noodzakelijk om de film er niet als een twee uur durende Terzake aflevering te laten uitzien (en dan nog zonder Frieda!).
En de feiten liegen er niet om. De regering Bush is een machtsgeile en manipulatieve groep mensen die alles -en ik bedoel echt alles- doen voor dollars. En Bush is precies een Muppetfiguurtje, bestuurd door Republikeinen.
Deze man, en vooral zijn entourage, zou moeten worden uitgeleverd aan het internationaal gerechsthof in den Haag. Helaas erkennen de Amerikanen dat gerechtshof niet en hebben ze gedreigd met een invasie op Scheveningen als er ooit een Amerikaan wordt vastgehouden. Nu ja, met Potter Balkenende is daar niet veel gevaar voor denk ik.
Een aanradertje, deze film, al is het maar om alle feiten eens op een rijtje te zien. En het is natuurlijk altijd leuk om eens te lachen met één van de domste presidenten van de VS is tijden!