donderdag, september 02, 2004

RAC BXL

[zie ook foto's in "Pixel Entertainment"]

Dinsdag zijn we naar het RAC, het Rijks Administratief Centrum, in Brussel geweest. Dit stuk vergane glorie beleeft eindelijk een eerste jeugd dankzij het initiatief "PleinOpenAir", dat er nu plaatsvindt. Het enorme complex moest ooit het centrum van de Belgische Staat worden, maar de soms wat ongelukkige inplanting, de soms wat ongelukkige staatshervormingen en nog tal van andere oorzaken maakten dat het RAC al flopte van bij het begin.
Nu is gans de boel verkocht aan Nederlandse projectontwikkelaars.
De Financiëntoren, die nu 145 meter hoog is, zal enkele verdiepingen afgetrimd worden en 'geoptimaliseerd' worden, lees: alle leuke hoekjes er uit gehaald om dure kantoorruimte in te steken. De toren krijgt ook het uiterlijk van City2, KBC en SAS-hotel. Spuuglelijk dus, maar het schijnt neo-art-nouveau te noemen. Ik noem het slechte smaak.
Het RAC zelf, daar zou volgens mij wel eens per ongeluk een sloophamer kunnen door passeren. Want dit soort 'ongelukjes' gebeuren wel vaker in Brussel.
En zo zal ook dit stuk sterke architectuur verdwijnen en plaats maken voor de eenheidsworst van enkele creatiefloze architecten en projectontwikkelaars.
Een link naar foto's vind je in de rechterkolom onder "Pixel Entertainment".