woensdag, september 08, 2004

Trilingue

Het nieuwe Théâtre National in Brussel gaat bijna open, en alle bewegwijzering binnen is aangebracht in het Frans, Nederlands en Engels. Het theater is eigendom van de Waalse gemeenschap en blijkbaar heeft men daar wél door dat taal -en zeker in Brussel- een trivialiteit is.
Wat heeft het nu voor zin om op te komen voor het Nederlands in Brussel? Ik ben voor vrijheid van spraak. Iedereen spreekt wat hij wil, de verstaander doet er maar mee wat hij wil.
Als ik als informaticus ook, zoals veel Vlamingen met het Nederlands, zou beginnen vitten over elke nieuwe computerttaal of protocol, dan zou er hier niet veel gewerkt meer worden.
Wanneer gaat men inzien dat taal slechts een communicatieprotocol is. Niets meer. Dat het geen pestmiddel is om Vlamingen te pesten, dat Vlamingen het niet moeten gebruiken om Franstaligen te pesten, ook al spreken ze zelf Nederlands.
Is er dan geen goodwill meer? Ik was aangenaam verrast van de stap van het Théâtre National en vind dat Vlaamse overheden het voorbeeld moeten volgen.
Maar neen, Vlamingen gaan gordelen. Om de rand Vlaams te houden en tegen die stoute Franstaligen. Waarom gaan ze niet gordelen tegen die Engelstalige Europese ambtenaren, die gans de rand opkopen? Tervuren is precies een Engelse kolonie.
Het ding heet mundialisering, en Vlamingen: "You better get used to it."
En leer Vlamingen weer eens deftig Frans op de scholen, want het is triestig gesteld. Binnenkort spreekt de gemiddelde Waal beter Nederlands dan de Vlaming Frans. En dan kan je de mythe van de talenkennis definitief opblazen.