woensdag, oktober 06, 2004

Het Gentse "Matuvu"-(film)-festival

Ik ben geen grote fan van het Gentse filmfestival. Plots moet iedereen er heen en sommigen maken er een wedloop van om zo veel mogelijk prenten te zien. En, ocharme, het is toch maar allemaal één grote opvoering, nietwaar?
Het festival wordt hoofzakelijk gehouden in de Decascoop, een bioscoop die deel uitmaakt van een keten die er voor instond dat de Vlaamse kwaliteitscinéma volledige verloren ging. Eén keer in het jaar draait er in die vieze betonnen bak naast de Schelde in Gent een resem kwaliteitsfilms om dan weer verder te gaan met een onstopbare stroom van slijmere Hollywoodbanaliteit.
En dán komt er volk af naar de kwaliteitsfilm, want dán moet men gezien worden. Alleen dan.
Het is triestig gesteld met de filmcultuur in Vlaanderen, en je zou je kunnen afvragen of er überhaupt een filmcultuur bestaat. Want afgezien van K3 in Wonderland en de Alzheimer van Van Looy wordt er niet veel geproduceerd. En gezien het niveau van de twee vorige voorbeelden zou men beter helemaal stoppen met het maken van films.
Waar zit die Vlaamse Overheid eigenlijk? Cas Van de Taelen? Is er nu niemand die kan een degelijk subsidiebeleid op tafel leggen? Of hebben heeft Cas gewoon een kutsmaak?
Of is er gewoon geen talent in Vlaanderen? Dat kan natuurlijk ook, maar ik acht dat moeilijk te geloven.