woensdag, december 01, 2004

Niet alleen vandaag...

Een klassiekertje vandaag op de lijst van "wereld"-dagen: de wereld-aids dag. Denk vandaag eens aan AIDS, draag desnoods een red ribbon, en het kan er weer mee door tot volgend jaar.
Een jaar hoor je nauwelijks iets over HIV/AIDS, en plots worden we ons bewust dat het aantal besmettingen terug stijgt in België en dat half Afrika aan het creperen is en China ook goed op weg is.
Morgen zullen we het wel al vergeten zijn, de "ver-van-mijn-bed-show" weet u wel.
Ik baal er van. Structureel gebeurt er immers niets en zo'n dag dient dan alleen ook om dat feit te verbloemen. Ooit al een collecte gezien voor AIDS-slachtoffers in Afrika? Ik niet. Waarom niet? Omdat dat commercieel niet goed in de markt ligt zullen ngo's je weten te vertellen. Mensen zien HIV/AIDS immers als een straf: je had maar beter moeten opletten. Inderdaad, de doodstraf is terug ingevoerd en sommige mensen hebben er geen probleem mee.
En ondertussen maakt de pharma-industrie vrolijk winst. Kaletra, Sustiva, Omnivir, ...: het zijn de cash-cows van elk pharma-bedrijf. HIV/AIDS is de natte droom van elke pharma-CEO: het virus kan zo'n tien jaar onderdrukt worden met dure pillencocktails die door een handjevol multinationals gemaakt worden. Elke dag een vijftiental pillen en dat gedurende vijftien jaar (of hopelijk langer), het is mooi verdiend.
Er wordt een vaccin ontwikkeld. So they say... Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat dat snel in productie zal geraken. Want je slacht toch niet de kip met de gouden eieren, ook al is het een verschrikkelijke ziekte waar de halve wereld door crepeert. Neen, op het einde van het jaar moet je vooral maken dat je je omzet verhoogd hebt en je persoonlijke bonus ziet stijgen. En je geweten?
Dat sus je wel even met wereld-AIDS-dag.